FÉSZ

Sopron, Lőver Uszoda

A város által kinőtt, sport- és oktatási feladatait már csak korlátozottan ellátni képes Csík Ferenc Uszoda helyén a kormány támogatásával, a Modern Városok Programban új fedett uszoda épült. Az új uszoda a közoktatáshoz kapcsolódó úszásoktatási, diák- és tömegsport, valamint lakossági célú használat mellett alkalmas európai színvonalú vízisportversenyek megrendezése is (úszás, vízilabda, szinkronúszás, búvárúszás).
A létesítmény nevét a soproniak internetes közönségszavazáson választhatták ki több lehetőség közül. A Lőver Uszodában helyet kap egy 25,00 m-es verseny- és bemelegítő medence - úszáshoz, vízilabdázáshoz, szinkronúszáshoz és 50,00 m-es verseny medence - úszáshoz és vízilabdázáshoz. Két tanmedence készült babaúszáshoz, óvodai és iskolai úszásoktatáshoz. A beruházás bővelkedett látványos munkafolyamatokban, a létesítményen 120-140 fő dolgozott folyamatosan, a legnagyobb létszám 220 fő volt 10-12 fős mérnökcsapat irányításával a West Hungária BAU Kft. és a Fertődi Építő Zrt. kivitelezésében.
Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke kérdésünkre elmondta, hogy ez a vizes sportok szentélye, ahova belépünk, ami felelősséggel jár a közel hét éve megálmodott épület méltó használatára.  - Rajtunk a sor, hogy ezt a szentélyt olyan mértékben tudjuk hasznosítani, ami valóban értéket teremt. Minden adottság rendelkezésre áll. Nem kérdés, hogy itt telt ház lesz, a megfelelő marketing, kommunikáció és fenntartás esetén. Nem kérdés, hogy itt egy óriási sportélet lesz hamarosan és valóban örömet fog adni mindenkinek - ismertette.

Orbán Viktor az elsők között írta alá a Modern Városok Programról szóló megállapodást Sopron városával. A 360 milliárd értékű fejlesztésből a mai napig közel 200 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg. A Lőver Uszoda mintegy 14 milliárd forintos forrásból jött létre, mely megfelel minden 21.századi követelménynek. A tömegsport és az élsport számára is a lehető legjobb feltételeket biztosítja a soproni uszoda. A Lőver Uszodában a legjobb és legmodernebb keretek között úszhat és vízilabdázhat mindenki a jövőben.
Magyarország egyik, ha nem a legszebb uszodájában állunk, mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta: a magyar kormány 2010 óta stratégiai ágazattá nyilvánította a sportot azért, hogy tudjanak segíteni sportolóknak és a szakembereknek, egyúttal a családoknak és a helyi lakosságnak. Kiváló edzőinknek is köszönetet kell mondjunk ezúton is, hiszen nekik is köszönhetjük azt, hogy a nemzet sportolói itt vannak közöttünk és sportoló nemzetté válhattunk. Hosszútávú tervként nagyon fontos, hogy a 21. században olyan létesítmények fogadhassák a gyermekeket, a fiatalokat, az utánpótlás korosztály tagjait, amelyek ténylegesen ki tudják őket szolgálni. Elindult az a nagyszabású fejlesztés, ami a létesítmény-fejlesztéseket is magába foglalja: ennek megfelelően a legmodernebb uszodák épülnek és épültek országszerte. Megannyi tornaterem, sportcsarnok és szabadtéri sportpálya újult meg kisebb településeken és városokban is. Mindannyian jól érezzük, hogy az elmúlt év megpróbáltatásai rávilágítottak arra, hogy az egészség megőrzése milyen fontos feladatunk, amelyhez létesítményekre is szükség van. Az úszás, mint alapsportágunk az egyik legnagyszerűbb eszköz, hogy sportosan és egészségesen élhessünk. Az úszástudás életmentő készség is, amelyre minden fiatalnak óriási szüksége van. Éppen ezért készítette elő a Magyar Úszó Szövetség a magyar kormánnyal karöltve az Úszó Nemzet Programot, amelyben helyet kap az a törekvés, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni. Az uszodaépítési program is folytatódik, a magyar nagyvárosok 90 százaléka rendelkezik már fedett uszodával, kisebb települések is kaptak uszodát.

Az új létesítményt dr. Veres András megyéspüspök, Szemerei János, evangélikus püspök, Steinbach József, református püspük áldotta meg, az ünnepségen részt vettek dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek és több önkormányzati képviselő is.

forrás: Átadták a Lőver Uszodát - SopronMédia (sopronmedia.hu)
képek forrása: West Hungária Bau Kft.

Hasonló referencia munkáink

Szombathely, Agora Művelődési és Sportház

Épületfelújítás, Generálkivitelezés

Győr, Multifunkcionális Aréna

Új építés, Fővállalkozás

Győr, Uszoda

Új építés, Fővállalkozás

Sopron, Szent Orsolya Gimnázium, Tornacsarnok

Épületbővítés, Generálkivitelezés