FÉSZ

Újra életre kel Sopron 129 éves villája

A projektet a Fertődi Építő Zrt. kivitelezi, a műszaki ellenőri feladatokat a CÉH Zrt. látja el, a felelős tervező az A2 Építésziroda Kft. A villát 1890-ben eklektikus stílusban építették Hoffer Ottó tervei alapján.

A műemlék rekonstrukciója több mint kétmilliárd forintból valósul meg, két szakaszban. Az első részben kívül és belül újítják fel a Soproni Múzeum kezelésében lévő épületet, ahol egykor a néprajzi gyűjtemény is volt.

A rekonstrukcióba beletartozik a szigetelés, a külső-belső vakolat, a födém, a tető, a nyílászárók és a padló felújítása is, valamint a gépészeti, elektromos és tűzvédelmi munkák. A homlokzatot műemléki vakolat rendszerrel látják el, emellett restaurálják az épület figuráit és díszítéseit, valamint az étkező mennyezetén található festményt.

Az svf.hu azt írja, jelenleg, a simító vakolatok készítése, párkányok, tagozatok kialakítása zajlik.


Újra megalkotják a szökőkút figurát

A második szakaszban a télikert is új köntösbe öltözik majd és a villa körüli park is a megújulás után napközben közparkként fog funkcionálni. A kerti sétaút-hálózat zúzottkő burkolatot kap, a szökőkút kőfelületeit lecsiszolják, és egy másolat segítségével visszaállítják a rajta található kiköpő figurát is. A kertben emellett tíz fát ültetnek és több mint 6600 négyzetméteren füvesítenek, valamint padokat és szemetes edényeket helyeznek ki.

A felújítást követően az említett néprajzi gyűjtemény visszakerül majd az épületbe, ezen felül egy újabb kiállítóteret is kialakítanak. A Lenck-villa teljes megújulása a tervek szerint 2019 október végére várható.

forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2019/08/uj-eletre-kel-sopron-129-eves-villaja