FÉSZ

Soproni Egyetem biomassza kazán átadása

A Soproni Egyetem épületgépészeti rendszereinek biomassza hőtermelés alapú ellátásának kiépítése” című projektje a megvalósulást követően sikeresen zárult. Az energetikai fejlesztés eredményeként 3 új hőközpont került kialakításra, amelyet ünnepélyes keretek között adták át 2023. december 19-én. 

A három telephelyen létrejött hőközpont 22 épület fűtését látja el összesen 56726,4 m2 fűtött alapterületen. A beruházásnak köszönhetően a Soproni Egyetem az üvegházhatást okozó gáz kibocsátását évente 1 675,85 tonna CO2 egyenértékkel csökkenti, amivel első hazai egyetemként a klímapozitív szervezeti működést éri el.

A Soproni Egyetem mindennapi működése során óriási hangsúlyt fektet a fenntarthatóság elveinek megvalósítására, működését zöld törekvései folyamatosan áthatják. Mindezeket alátámasztja, hogy ismételten arany pozícióba kvalifikálta magát az UI GreenMetric ranglistán továbbá, hogy a világ legjobb gyakorlatait bemutató, e területen élen járó 54 egyetem közül a nemzetközi dobogó első helyére rangsorolták a világszervezet versenyében a Soproni Egyetem e-hulladék gyűjtését és a hulladék kezelést bemutató pályázatát.

A most átadott új hőtermelő rendszerek környezetbarát megoldásokat alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik a fosszilis tüzelőanyagok csökkentését és kiváltását.   Az Európai Uniós támogatással megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően új betonszerkezetű épületet létesült a Soproni Egyetem Központi Kampuszán, amelyben 2 MW-os biomassza kazán és az ehhez kapcsolódó aprítéktároló kezdte meg működését.  A kazán és az tüzelőanyagtér olyan automata rendszerrel van ellátva, mely garantálja a maximális biztonságot és az automata üzemelést. Az alapanyag utánpótlása is biztosított hosszú távon a TAEG ZRT-vel kötött megállapodás alapján. 

forrás: https://www.uni-sopron.hu/a-soproni-egyetem-energetikai-fejlesztesevel-elso-hazai-egyetemkent-klimapozitiv-mukodesuve-valt
képek forrása: https://www.uni-sopron.hu/a-soproni-egyetem-energetikai-fejlesztesevel-elso-hazai-egyetemkent-klimapozitiv-mukodesuve-valt
https://www.sopronmedia.hu/cikkek/energetikai-korszerusites-a-soproni-egyetemen