FÉSZ

Sopron, Piac bejárás

2024. február 16-án egy sajtóbejárás keretében bemutatták a soproni piac és vásárcsarnok felújításának előrehaladását.

A sajtóbejáráson dr. Farkas Ciprián polgármester elmondta, hogy ez egy régóta várt fejlesztés a soproniak részéről, a felújításnak köszönhetően pedig hamarosan korszerű környezet várja majd a vásárlókat és az árusokat egyaránt. A polgármester a felújítási munkálatok befejezéséig még egy kis türelmet és megértést kér a soproniaktól, megköszönve a piacon dolgozó árusok együttműködését.

A munkálatok 2023 áprilisának végén kezdődtek, melynek első lépése egy ideiglenes piactér kialakítása volt az Újteleki utcában. Ezen a területen megépült az új csapadék- és szennyvízcsatorna, a vízvezeték és a parkoló, valamint a kezdetben murvás területet az Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata saját forrásaiból leaszfaltoztatta. Így a felújítás ideje alatt is biztosítva van a piac folyamatos működése.

Az ideiglenes piac létrehozását követően, 2023 szeptemberében a bontási munkákkal megkezdődött a piac és vásárcsarnok kivitelezése. Miután elbontották a Lackner Kristóf utca felé néző épülettömböt, a piactéren lévő vasbeton ernyőket, előtetőket és egyéb burkolatokat, elkészültek a fúrt vasbeton cölöpalapok és az új tetőszerkezetet tartó vasbeton oszlopok. Mára már helyükre kerültek a ragasztott fatartók és a trapéz acéllemezes lefedés is megtörtént. A megmaradt épületeken kialakításra kerültek a vasbeton gerendák, falazatok és az új tetőszerkezet, valamint a nyugati épülettömbhöz kapcsolódóan megépült az új, tervezett épületrész is.

Folyamatban vannak a homlokzatszigetelési, gépészeti és villanyszerelési munkák, a meglévő vizesblokk kialakítása, illetve elkezdődött a piac körüli közművek felújítása, az utak, közlekedő terek építési munkái. Február végéig várhatóan befejeződnek a tetőfedési, szigetelési munkák, és elkezdődik a piactér feletti nyílászárók beépítése, és hamarosan elkészül a piactér belső terének burkolata is. A megújult piacot várhatóan a tavasz végén vehetik birtokba soproniak.

Szöveg és képek forrása: https://www.sopronmedia.hu/cikkek/jol-halad-a-piac-felujitasa