FÉSZ

Múzeumnegyed Nívódíj átadás

Építőipari nívódíjban részesült a soproni múzeumnegyed, műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában.
 
Az elismerésről szóló emlékplakettet a létesítményben ünnepélyesen avatták fel 2024. április 16-án. A projekt generálkivitelezője, a Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft., valamint a FÉSZ Zrt. volt. A fejlesztés megvalósulásában részt vevő szakemberek hangsúlyozták, hogy a felújítási munkák nagy kihívást jelentettek a műemléki környezet miatt, ám a partnerek nagy gondossággal végezték a munkát, a szakhatóságok támogató hozzáállása is sokat segített.
 
A soproni Múzeumnegyed projektje során a város főterén, a Tűztorony szomszédságában múzeumként működő Fabricius-ház, Storno-ház és az egykor lakóházként működő Tábornok-ház összekapcsolása valósult meg, mellyel egy komplex múzeumi egység alakult ki, így az egész épület egy élményközpontú, látogatóbarát intézménnyé vált. Az építőipari Nívódíj azoknak szól, akik a kivitelezésben és a tervezésben részt vettek. Az építészeti szakmát és annak közvetlen környezetét jutalmazza és ismeri el, melyet egy tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg.
 
"A legnagyobb kihívás az volt, hogy a három épületet össze kellett kötnünk, a Fabricius-házat, a Storno-házat és a Tábornok-házat. A kialakításkor az épület akadálymentesítésére is figyeltünk."

– tette hozzá Kőmíves János, a FÉSZ Zrt. projektvezetője.
 Képek és szövegek forrásai:
https://www.sopronmedia.hu/cikkek/rangos-elismeres-epitoipari-nivodijban-reszesult-a-soproni-muzeumnegyed
https://www.kisalfold.hu/helyi-kozelet/2024/04/2023-ban-nivodijat-kapott-a-soproni-muzeumnegyed-kihelyeztek-a-tablat