FÉSZ

Átadták a győri Vízi Élményparkot

A Győri RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdő a világ első 7 tengeri csillagos fürdőkomplexuma a szó minden értelmében kuriózum. Magyarország legmodernebb csúszdaparkja, legnagyobb tematikus spray parkja, 21 élmény- és gyógymedence, 11 gasztronómiai vendéglátó egység, valamint exkluzív japán szaunavilág várja a látogatókat 4,5 hektáron.

Kovacsics Imre, a SPA Hungary Holding Zrt., vezérigazgatója megköszönte a kormánynak, a politikusoknak, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósulhatott a beruházás. Beszélt arról is, mintaértékű és példaértékű a beruházás, hiszen amikor elkezdődhetett a munka, akkor jött a covid, majd kitört a háború, ami rendkívüli mértékű energia-, és építőanyag-áremelést jelentett. Ezen gondok ellenére a tervezett napra, pontosan át tudják adni a fürdőt.

Történelmi esemény részesei lehetünk, mert a fejlesztés túlmutat a város határain, a régió határain, ebben a városrészben pedig még soha nem törtét ekkora volumenű beruházás – erről Szeles Szabolcs alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője beszélt. Majd felelevenítette a fürdő történetét, és szólt arról is, hogy örömteli ahogy Sziget és Újváros is újjászületik.

Kara Ákos országgyűlési képviselő rámutatott: ez a nagyszerű és fantasztikus beruházás a következő generációknak is segít abban, hogy megtalálják a helyi kötődésnek nélkülözhetetlen kapcsolódási pontot és az idősek is megtalálják ezen az újjávarázsolt helyen az emlékeiket.

“A beruházást 23 milliárd forinttal támogatta Magyarország kormánya. A kivitelezést két magyar cég nyerte el konzorciumban, akik minőségi, európai színvonalú munkát végeztek, köszönet érte” – emelte ki Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő.

Jó Győrben polgármesternek lenni, azért mert a győriek olyan emberek, akik szívügyüknek érzik a várost” – kezdte köszöntőbeszédét a polgármester. Egyúttal kiemelte, hogy amikor átvette a város vezetését, át kellett gondolnia, hogy mi az a beruházás amit folytatni kell, és mi az, amit nem. Amikor a fürdő sorra került, igent mondott, hiszen a győrieknek élmény kell, és elődeink is ide álmodták meg. Ez egy felelős beruházás, energetikailag jól átgondolt, valamint az árvíz elleni gátépítés is megtörténhetett. „Nem csak beszélünk arról, hogy legyen turizmus a városban, hanem teszünk is érte! Nagyon sok turistát várunk. A győriek a legfontosabbak, ezért egy soha nem látott mértékű, – 40 százalékos – kedvezményt kapnak a győri lakcímmel rendelkezők a nyári hónapokban, szezonon kívül pedig 20 százalékos kedvezményt adunk. A nyugdíjas klubok és a rászoruló civil szervezeteknek ingyenes bérleteket biztosítunk” – emelte ki a polgármester.

Lázár János építési és közlekedési miniszter Orbán Viktor miniszterelnök személyes üzenetét hozta el Győrbe: „Győr megyei jogú város minden tiszteletreméltó polgárának Magyarország kormánya gratulál a győriek fantasztikus sikereihez. A magyar kormány hálás az együttműködés lehetőségéért. A magyar kormány köszönti a győrieket és biztatja őket, hogy továbbra is képesek legyenek Magyarország legerősebb és legjobban fejlődő gazdasági központja maradni. És azt is fontosnak tartom, hogy megköszönjem, hogy a város mintegy 10 milliárd forinttal járul hozzá a szolidaritási adó keretében Magyarország költségvetéséhez.” Majd így folytatta:

Külön szeretném köszönteni dr. Dézsi Csaba András polgármester urat, Győr megyei jogú város tudós polgármesterét, már csak azért is, mert a mi politikai közösségünk és Magyarország kormánya hálás azért a professzor úrnak, hogy nehéz helyzetben nem hagyott bennünket cserben, vállalta a megmérettetést, és úgy tűnik, hogy jó polgármestere lett Győr városának, dr. Dézsi Csaba András számíthat a kormányra és a kormány is számít polgármester úrra.

A miniszter hangsúlyozta, hogy közeledik a Modern Városok Program lezárása és a tapasztalatok szerint különleges fejlesztési beruházások születtek. Magyarország kormánya az adófizetők pénzéből mintegy 2 ezer milliárd forintot fordított 23 vidéki megyei jogú városnak a fejlesztésére.

A lezárás nem azt jelenti, hogy az együttműködést befejezzük, hanem jelenti az összegzést és egy új korszak nyitányát is. Szeretném elmondani, hogy a polgármester úrral dolgozunk azon, hogy az önkormányzati választásokat követően, amikor ő újra polgármester és én még miniszter vagyok, akkor össze tudjuk tenni mindazt, amit a tárcám munkája és a város együttműködése jelenthetEz abban mérhető, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium készen áll arra, hogy Győr megyei jogú városának szövetséget ajánljon, és a következő években a város fejlesztéséhez a Modern Városok Program lezárása után hozzájáruljon – mondta a miniszter.

Lázár János bejelentette, hogy még ebben a kormányzati ciklusban, 2025-ben elkezdődik a Győr – Budapest autópálya hatsávosításakétszer három sávra bővítése, mintegy 2 milliárd euró értékben, 700 milliárd forintot meghaladó nagyságrendben. Ez lesz minden idők legfontosabb és legnagyobb magyar autópálya építése.

A beszédeket követőn az avatóünnepség résztvevői vezetett bejáráson ismerhették meg a létesítmény különlegességeit, mint például a csúszdaparkot, a 32 méter magas szódásszifont, vagy a 195 méter hosszú csúszdát. A szaunaparkban a japán kultúra és a szaunázás művészete találkozik, a tematikus illatokkal áthatott légkör, a professzionális szaunamesterek és a szaunaszeánszok lenyűgöző élményt nyújtanak majd a vendégeknek. Az intim hangulatról pedig az RQ Rouge VIP szaunája gondoskodik majd.

A fürdő igazi gyermekparadicsom lett, ahol minden a családok körül forog. Magyarország legnagyobb spray-parkját (Hany Istók birodalmát) építették meg, emellett az eddig 7 ezer négyzetméteres beltéri részt 11 ezer négyzetméterre bővítették, medencékkel, csúszdával, szárazföldi játszóparkkal.

A vízi élménypark egy-egy magyar feltaláló, illetve találmánya előtt tiszteleg, mint Jedlik Ányos szódásszifonja, a Kodály-módszer, vagy Bíró László golyóstolla, mindez a játékok, vízi elemek közé rejtve. A hét tengeri csillaggal pedig mindenütt találkozhatnak a vendégeink.

A gasztronómiai kínálatra nem lehet panasz, a kávéházaktól a bárokon és a cukrászdákon át a tematikus éttermekig, tizenegy vendéglátóhely biztosítja a kulináris élményeket. Ahol a békacombtól a lángosig, az Angus marhahús steaktől az ecetes halig minden megízlelhető lesz.

forrás: Átadták az ország legnagyobb fürdőberuházását – Győr Plusz | Győr Plusz (gyorplusz.hu)
képek: Átadták az ország legnagyobb fürdőberuházását – Győr Plusz | Győr Plusz (gyorplusz.hu)