FÉSZ

Elkészült az új Inkubátorház Sopronban

– Sopron fenntarthatósága szempontjából is kulcsfontosságú, hogy élettel teljen meg az ipari park – mondta az inkubátorház bejárásán dr. Farkas Ciprián polgármester. A 2500 négyzetméteres épület elkészült, most a 16 műhely és 14 iroda bérlőit keresik. Az első pályázatokat a héten bírálják el.

Lakatos István utca – így hívják az M85-ös keleti csomópontjától egy kőhajításnyira lévő utat, amely a soproni ipari parkba vezet. Nem véletlenül döntött az elnevezésről (teljes egyetértésben) a város képviselő-testülete: Lakatos István aranykoszorús lakatosmester volt, aki szívügyének tekintette a soproni ipart. A jövő egyik útjának is tekinthetjük ezt…

– A magyar kormány támogatásával mintegy 3 milliárd forintból alakítottuk ki az inkubátorházat, amely a harminchektáros ipari park mellett fekszik – kezdte a múlt heti bejárást dr. Farkas Ciprián polgármester. – Sopron fenntarthatósága szempontjából is kulcsfontosságú, hogy élettel teljen meg az ipari park, hiszen a Covid és a háború hatására az adóbevételeink csökkentek. Az a hosszú távú célunk, hogy megerősítsük a gazdaságot. Az inkubátorház is a Modern Városok Program részeként készült el, ahogy például az M85-ös út, az uszoda vagy a belváros. Bízunk abban, hogy jelentős bevételt hoz majd Sopronnak.
 

Az inkubátorház kétezerötszáz négyzetméteres – tizenhat műhely és tizennégy iroda kapott az épületben helyet. Ezekhez szociális helyiségek, valamint közös étkezők, konferenciatermek is tartoznak. Az alapkövét tavaly márciusban tették le (A jövő iparáért, Soproni Téma, 2022. március 11.), mostanra teljesen elkészült az épület, a mellette lévő parkolók és a belső úthálózat is. Jelenleg még tart a használatbavételi eljárás, a tervek szerint július elsejétől költözhetnek be a vállalkozások.

– Az irodákra és műhelyekre már kiírtuk a pályázatokat, az elsők már meg is érkeztek, és a terveink szerint ezen a héten el is bíráljuk azokat – mondta Mágel Ágost önkormányzati képviselő, a városfejlesztési biztosság elnöke. – A kapu nyitva áll, várjuk a cégeket!

– Nemcsak az itt otthonra találó vállalkozásoknak hoz majd hasznot az inkubátorház, hanem az egész városnak – folytatta Magas Ádám önkormányzati képviselő, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. – Az itt keletkező adóbevételekből a városi infrastruktúra fejleszthető, a soproni szervezeteket is tudja támogatni az önkormányzat.

Az inkubátorház épülete két nagy egységre osztható: az irodákra, illetve a műhelyekre. A tetőre napelemek kerültek, amelyek segítenek a fenntartható üzemeltetésben. Modern gépészetet alakítottak ki hőszivattyúkkal, de az akadálymentesítésre is ügyeltek. 

forrás: Az ipar fellegvára - Soproni Téma (sopronitema.hu)
képek: Filep István, Az ipar fellegvára - Soproni Téma (sopronitema.hu)