FÉSZ

Nagycenki Széchenyi kastély turisztikai célú fejlesztése

A ZÁÉV és a FÉSZ konzorciumának munkájával megvalósult, ilyen mértékű fejlesztésekre Széchenyi-kora óta nem volt példa a kastély-együttesben.
Befejeződött a nagycenki Széchenyi-kastély megújulásának épület-kivitelezési szakasza − tájékoztatott az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.
A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megvalósuló beruházást a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ), valamint a ZÁÉV Építőipari Zrt. konzorciuma kivitelezi.
A közlemény összefoglalja: a kastély turisztikai célú fejlesztésének kiemelt célja, hogy gróf Széchenyi István örökségeként egy méltó nemzeti emlékhely jöhessen létre.
A rekonstrukciós munkálatok során az Öregkastély, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark újult meg.

Interaktív kiállítással várják a látogatókat
A kastélypark főbejáratánál álló két őrházban (Pandúrházak) jegypénztárt, információs pontot, múzeumshopot és mosdóhelyiségeket alakítottak ki.
A kastélyparkban egyebek mellett a barokk parter sétányait állították helyre, szökőkutat és tematikus játszóteret alakítottak ki. A kertbe ülőbútorokat, hulladékgyűjtőket, világítótesteket helyeztek ki, öntözőrendszert telepítettek, valamint megújították az északi, falazott kerítést.
Az Öreg-kastélyban és a Széchenyi-szárnyban interaktív eszközökkel gazdagított kiállítást nyitnak meg a közeljövőben. Az Öreg-kastély épületében gépészeti, villamossági rendszereket újítottak meg és tűzvédelmi rendszert építettek ki.

A kastélyt nemzeti emlékhellyé nyilvánították
A Széchenyi-szárnyban elbontották az utólagosan beépített kiszolgáló helyiségeket. A földszinten egy gyerekfoglalkoztató kapott helyet, a déli traktusban irodákat, raktárakat, személyzeti helyiségeket, szerverközpontot és a biztonsági szolgálat helyiségét alakították ki.
A Virágház kiszolgáló egységeinek és vizesblokkjainak korszerűsítése mellett az eredeti, nagy üvegfelületekkel rendelkező tér megmaradt, amely rendezvények, kiállítások lebonyolítására alkalmas.
A Győr-Moson-Sopron megyében található kastély hazánk egyik legnevezetesebb műemléke, miután a Széchenyi-család történelemformáló személyiségeinek volt az otthona, 2016-ban nemzeti emlékhelynek nyilvánították.

Forrás: Rövidesen beléphetünk a legnagyobb magyar otthonába | Magyar Építők (magyarepitok.hu)