FÉSZ

Új köntöst öltött magára Sopron 130 éves villájaA Modern Városok Programban (MVP) megvalósult projektben kétmilliárd forintos beruházásban megújult kúria idén 130 éves: eredetileg 1890-ben eklektikus stílusban építették Hofer Ottó tervei alapján.

Az első tulajdonos Lenck-család azonban 1901-ben tönkrement, a villát eladták, s 1913-tól múzeumi funkciót töltött be. Az épület állaga azonban annyira megromlott, hogy 1990-ben bezárták a látogatók előtt. Többször is szerették volna az előző évszázad során felújítani, azonban csak kisebb munkálatok valósultak meg.

Most a MVP előrehaladását ismertető eseményen tekintette meg Gyopáros Alpár kormánybiztos a megújult épületet, melyet a FÉSZ Zrt. az A2 Építésziroda tervei alapján fejlesztett, a CÉH Zrt. műszaki ellenőri munkája mellett.

A beruházást két szakaszra bontották: az első részben kívül és belül is a Soproni Múzeum kezelésében lévő épület megújulását tartalmazza. A rekonstrukció részeként a szigetelés, a külső-belső vakolat, a födém, a tető, a nyílászárók és a padló is felújítást kapott, valamint a gépészeti, elektromos és tűzvédelmi munkákat is végeztek.

A homlokzatot, az épület figuráit és díszítéseit, valamint az étkező mennyezetén található festményt felújítását is tartalmazta a projekt. A második szakasz alprojektje pedig a télikert és a villa körüli park megújulása – derült ki egy korábbi beszámolóból.

Forrás:
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/06/uj-kontost-oltott-magara-sopron-130-eves-villaja?fbclid=IwAR0nF5nF57p3hGEvQomW-TqUcS7dtCHRHZP2bjibHLwuZopVi0bqsHffMLg
2020.06.17.
Fotók: Magasi Dávid