FÉSZ

Öltözik a győri aréna - fotók az építkezésről

2014. Július 14.

Egyre impozánsabb képet mutat kívül-belül az épülő Audi Aréna Győr. ♦ Az idei januári alapkőletételtől számítva tizenegy hónap alatt kell elkészülnie, decemberben a női kézilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott már ebben játssza a csoportmérkőzéseit. 

– Tartjuk a határidőket – jelenti ki Deák Szabolcs, a Győr Projekt Kft. projektmenedzsere. – Június végére tető alá került a csarnok, július végére szerkezetkész állapotban lesz és megkezdődhetnek a szakipari munkák. Reméljük, hogy semmi nem jön közbe és október végével megtörténhet a csarnok műszaki átadása, majd a próbaüzem után novemberben már működhet is a csarnok.
Többek között ötezer köbméter betont, kétszáz tonna betonvasat és háromszáz tonnányi acélszerkezetet dolgoznak be a látogatók számára lenyűgöző létesítménybe.

– Különlegessége, hogy az arénát összeépítjük a Magvassy-sportcsarnokkal és egy úgynevezett büféfolyosó köti majd össze őket – említi Deák Szabolcs. – A Magvassyt közben teljesen felújítjuk, például hőszigetelt üveget kap, a homlokzatát is az aréna stílusához és színéhez igazítjuk. Az északi végében alakítjuk ki az öltözőket, a médiaszobát, az Audi-ETO és a futsalklub irodáit is magába foglaló új épületet.

A két, minden igényt kielégítő, nagyméretű hazai öltöző mellett ugyanennyi vendégöltözőt, az utánpótláscsapatoknak pedig további nyolc kabint alakítanak ki. 
A mérkőzések alkalmával erről a szintről egy speciálisan megalkotott lejárón keresztül jutnak a játékosok a küzdőtérre.

– Több mint hatezer négyzetméteres az aréna, a belmagassága tizenhét méter – folytatja a projektmenedzser. – A nézőterén ötezer-ötszázan foglalhatnak helyet, ebből háromezren a mobil lelátókon. A kapuk mögött is elhelyezünk egy-egy százötven szurkolónak alkalmas mozgatható széksort. A vendégszektort teljesen elszeparáljuk a hazai szurkolóktól. A beléptető rendszer is a biztonságérzetet erősíti majd. Amennyiben behúzzuk a mobil lelátókat, akkor három szabályos méretű kézilabdapályán edzhetnek a csapatok. Kétszáz személyes lesz a VIP. Ennek és a csarnok külső-belső képének kialakításában is részt vesz az Audi, amely tízéves névhasználati szerződést kötött a várossal. A VIP felett kap helyet a nyolcvanszemélyes sajtóhely. A koncertek alkalmával ötezer-egyszázhatvanan élvezhetik majd a műsort. Erre az évre két, jövőre pedig egy lekötött koncert már van az arénában és úgy tűnik, az ország legnagyobb kutyakiállításának is mi adunk otthont.
Nagy figyelmet fordítanak a kiszolgálásra: három nagyméretű büfét alakítanak ki a már említett folyosón, ám a nézőtérnél az épület négy sarkában is készül egy-egy vendéglátóhely. Az első emeleten ötven, az alagsorban pedig száz vizesblokkot építenek ki. 

– A tetőszerkezet alatt, a küzdőtér közepén egy négyoldalú LED-kivetítőt szerelünk fel, az egyenként háromszor ötméteres képernyőn minden fontos eseményt nyomon követhetnek majd az érdeklődők. Világszínvonalú lesz a hangtechnika is – mondja végül büszkén Deák Szabolcs. – Az aréna környezetében ezer parkolóhelyet létesítünk, ahonnan a rendezvények után több irányba is elhajthatnak az autók. A gyönyörű parkosítás is azt segíti, ide mindig szívesen jöjjenek az emberek.