FÉSZ

Építészfórum - Audi Aréna

2015. február 11.

Az építtető, Győr Város Önkormányzata pontos tervezői programot állított össze, ami nagyban segítette a munkát a tervezés és a kivitelezés során.♦ A feladat adva volt: 2014 novemberére állnia kellett a teljes komplexumnak, hogy helyet adjon a női Kézilabda Európa Bajnokságnak és a magyar csapat mérkőzéseinek. 

A komplexum részei: a meglévő Magvassy csarnok, öltözőház és igazgatási központ, az új aréna. Az épület működését a sztárcsapatok edzései, mérkőzései, a nagy számú utánpótlás csapatok edzései, rendezvények, koncertek határozzák meg. Igény volt a meglévő csarnok felújítása is, továbbá az aréna névadójának, az Audi cég arculati elemeinek elhelyezése az épületen.

Az épület mérkőzés esetén 5500 nézőt tud befogadni, a lelátó egyes részei fix, mások mobil kialakításúak. Utóbbi csukott állapotában három darab, keresztirányú kézilabda pályán lehet egyszerre edzeni. Ilyen csarnok kevés található Európában. A terv szoros egyeztetésben készült az EHF (Európai Kézilabda Szövetség) műszaki igazgatóságával. A küzdőtér felett HD közvetítésre alkalmas világítási rendszer, szcenikai rácsozat készült, a sportpadló méretezésekor pedig a multifunkcionális használattal is számoltunk. A közönség kényelmét a szabványok kétszeresét meghaladó büfé és vizesblokk szolgálja, mivel a sportesemények során figyelembe kell venni a félidők közötti szünetet. Egy ilyen, úgynevezett büféutca található a két csarnok közt, amely ezzel a megoldással mindkét oldal felé működhet. Az aréna egy sporttechnológiailag és akusztikailag méretezett csarnok, ehhez a nézőszámhoz fajlagosan legkevesebb közlekedő területtel, miközben teljesíti Európa egyik legszigorúbb tűzvédelmi előírásait is.
Az épület építészeti koncepciójának alapja a tengelyek, hálók és labdák rendszere volt. Ebből született a tengelyes szerkesztés, a feszített membrán szitaszövet homlokzat és díszvilágítás, a homlokzat négybe vágott grafikai terve, továbbá a belsőépítészet több részlet megoldása. Külön köszönet Bodrossy Attila építészeti támogatásáért.

A kivitelezés 10 hónapot kapott, 2014 januárjában kezdődött az alapozás. A kiviteli tervek, ütemezett kezdéssel, párhuzamosan készültek, a kivitelező Aréna Konzorciummal szoros egyeztetésben. A siker és a csoda létrejött, az épület időre elkészült, kiemelt dicséret jár ezért az építkezés menedzsereinek és a közel ezer építőmunkásnak.

Forrás: http://epiteszforum.hu/audi-arena-gyor