FÉSZ

Szombathely, 13 hónap alatt kész az új belgyógyászati tömb

2013 szeptember 26.

A 2012-ben, a meglévő műtőblokkok felújítására, meglévő szárny bontására, és helyére egy új kórházi szárny építésére kiírt közbeszerzési pályázatot♦ 3,2 milliárd forintos ajánlattal a Swietelsky Magyarország Kft-vel és a West Hungária Bau Kft-vel megalakított konzorcium nyerte, melynek tagja a FÉSZ Zrt.

Hosszú huzavona után megvan a Markusovszky kórház új épületének kivitelezője, egy háromtagú konzorcium. És megvan a plusz pénz is.

Nem is tévedtünk olyan sokat, amikor tavaly augusztusban megpróbáltuk megjósolni, hogy ki kapja meg a nehéz, de szép hasznot hozó munkát. Mi a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt-re (FÉSZ) tippeltünk, ők kimondottan kórházi építkezésekre specializálódtak, és a nevükhöz köthető a sürgősségi tömb megépítése is.

Júniusban kezdenek

A FÉSZ is tagja annak a háromtagú konzorciumnak, amelyik hosszú huzavona után végül elnyerte a kékcsempés épület bontására, az új tömb építésére, és a projekt többi részének megvalósítására kiírt közbeszerzési pályázatot, mint generálkivitelező. A konzorciumot nem ők vezetik, hanem a Swietelsky Kft., a cég ügyvezetője a szerződés aláírásakor elmondta, ők jelen vannak az egész országban, többek között most újítják fel a Zenekadémia épületét.

A harmadik konzorciumi tag a West-Hungaria Bau Kft. róluk sikerült eddig a legkevesebbet megtudni, de igyekszünk.

Két fontos adat hangzott el az ünnepségen. Az egyik, hogy a generálkivitelezőnek 13 hónapja van a munka befejezésére. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen sok mindenről van szó, de ezt már többször összefoglaltuk, például itt és itt is. Szóval, a munkát most júniusban kezdik, a befejezési határidő 2014. július 31. Meglátjuk.

Most jön a látható rész

A másik adat a teljes beruházás összköltsége. Míg korábban 5,5 milliárdról beszéltek, ez most már felment 6,35 milliárdra. És ehhez többletforrás is kellett, amit végül a kormány adott, egész pontosan 1,6 milliárdot. Ezt egyébként Hende Csaba honvédelmi miniszter jelentette be, aki mostanában nagyon aktív Szombathelyen, főleg péntek délutánonként.

A teljes finanszírozás tehát valahogy így alakul: 4,8 milliárd az uniós pályázati támogatás, a megyei önkormányzat, még tulajdonos korában közel 700 milliós önrészt tett hozzá, és erre jön az 1,6 milliárdos állami támogatás. Ami azért – tegyük hozzá – nem olyan nagy gesztus, hiszen most az állam a gazdája a kórháznak, és így kötelessége kiegészíteni a forrásokat, nehogy elvesszen a költségek nagy részét fedező uniós támogatás.

A teljes költségből egyébként 3,3 milliárd forint + áfa megy a bontásra és az építészeti munkákra, erre az összegre kötötték meg most a szerződést a konzorciumra. Nagy Lajos professzor, a kórház vezérigazgatója azt ígérte, most már valóban az operatív rész, tehát a látható munka következik.
 
Forrás: www.nyugat.hu