FÉSZ

Régi fényében csilloghat hazánk legnagyobb barokk-rokokó műemlékegyüttese

„A fertődi Esterházy-kastély turisztikai célú fejlesztése” elnevezésű projekthez kapcsolódó generál kivitelezési feladatokat a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. konzorciuma végezheti el csaknem 3,2 milliárd forintból – derült ki az uniós közbeszerzési adatokból.

A Győr-Moson-Sopron megyei kastély főépülete, vagyis az úgynevezett múzeumi tömb fog jelentősen megújulni mintegy 2400 négyzetméteren.
 

A földszint és az emelet körbejárhatóvá válik

A felújítás érinti a pincét, a földszintet, az I. emeletet, valamint a II. emelet keleti oldalának egyes helyiségeit, az óraszintet és a belvedere szintet is.

Ezenkívül a keleti összekötő szárny pincéjén és földszintjén is dolgoznak majd. A keleti szárny déli végében helyreállítják a lépcsőt és a csatlakozó I. emeleti közlekedő területet.

A jelenlegi felújítás csak az épület belső tereit és a díszudvar felőli előlépcső restaurálását érinti.

A földszint megnyitásával a kastély eredeti közlekedőrendszere helyreállhat, így a földszint és az emelet körbejárhatóvá válik. A keleti szárny déli végében felújítják a földszintről az I. emeletre vezető lépcsőt is. A kivitelezők különböző restaurálási szakmunkák mellett látják el feladatukat, így kő-, fa-, fém- és festőmunkálatok is folynak majd.

 

Rendezvények megtartására alkalmas tér jön létre

A középső épületrészben új vizesblokkokat alakítanak ki. Itt a 2008 és 2012 között végzett felújításokkal nem érintett múzeumi területek helyiségei szépülnek meg. A II. emeleten az óraszint megközelítését lehetővé tevő helyiségeket a felsőbb szintek előtereként alakítják ki.

Az óraszintre vezető lépcső alatt, a jelenlegi Leopoldina lakosztály fürdőjének helyén vizesblokkot hoznak létre előtérrel.
Az óraszinten vetítő tér, míg a belvedere szinten a kiállítási funkció mellett időszakos rendezvények megtartására alkalmas tér várja majd a látogatókat.


 

Válaszfalakat és burkolatokat bontanak el

A belvedere rendbehozásánál a korábbi fa födémet állítják helyre. Az új osztófödémre íves vonalvezetésű, fa és gipszkarton borítású acél lépcső vezet majd fel, míg a II. emeletről az óraszintre érkező lépcsőt a jelenlegi lépcső átalakításával, arra ráépítve alakítják ki.

A földszint és az I. emelet feletti födémben új födémszakaszokat építenek a lichthof területére. A felújítás során sok helyen elbontják a korábban beépített válaszfalakat és burkolatokat.

A főépület pincéjében is jelentős változtatásokat hajtanak végre:

  • tisztázzák a gépészeti gerinceket,
  • elbontják a felesleges vezetékeket,
  • és lecserélik a rossz állapotú vezetékeket.rmészetes módon, ablakokon keresztül történik majd.

Megújul a biztonságtechnika 

A földszinten, az I. emeleten, az óraszinten és a középrész kiállító tereiben központi fűtést alakítanak ki padlókonvektoros rendszerrel. A vetítőteremben hővisszanyerős gépészeti szellőzés és klíma készül. A szellőzés természetes módon, ablakokon keresztül történik majd.Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/12/regi-fenyeben-csilloghat-hazank-legnagyobb-barokk-rokoko-muemlekegyuttese?fbclid=IwAR0D-l5hh2D5ktFQ0rqU__F6Wv8YNHespl1qBjGsqgJzSX02TbbqSPxLZwA 2020. 12.15.
Fotó: nöf.hu/Bélavári Krisztina