FÉSZ

Projektnyitó a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

2014. május 22.
Hamarosan megkezdődnek az “Óbudai oktatási és szociális intézmények energetikai korszerűsítése” c. projekt kivitelezési munkálatai, melyben a Fész Zrt. is részt vesz.♦


Közbeszerzési eljárás keretein belül kiválasztásra kerültek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, a Szél utcai Bölcsődében, a Szivárvány Óvodában és a Dr. Béres József Általános Iskola Királyok útja 178/e tagiskolájában sorra kerülő energetikai fejlesztések tervezését és kivitelezését lebonyolító cégek. A május 22-i nyitórendezvényt követően a munkaterületek átadásra kerülnek a kivitelezők részére.

A nyitórendezvényen Bús Balázs beszédében nagy vonalakban vázolta az önkormányzat környezettudatossággal és energia hatékonysággal kapcsolatos elképzeléseit. Mint elmondta A Faluház felújítása 2007-ben nagyon sok tapasztalatot hozott, melyek meghatározólag hatottak az önkormányzat vezetésének hozzáállására és szemléletmódjára az ún. zöld beruházásokkal kapcsolatban. “Ott értettük meg mennyire fontos ezen az úton továbbmenni és nem csak a panelházak, hanem saját intézményeinknek az energia-hatékony megújításába belevágni és ezeket végig vinni.”

A kerület panel építésű közintézményei (óvodák, bölcsődék, iskolák) közül több idén ünnepli 40.évfordulóját. A 40 év önmagában is indokolja a felújítást, a panelépületek konstrukciója azonban elengedhetetlenné teszi az energetikai korszerűsítést. Falai nyáron túlmelegednek, télen a szigetelés hiányosságai miatt a hideget ontják, ami szinte ellehetetleníti a nevelési, oktatási munkát.- vélekedett a polgármester.

Jelenleg három energetikai korszerűsítést célzó projekt fut, de a tavaly szeptemberben elindult Makovecz Imre építész stílusjegyeit viselő bölcsőde is a megújuló energiát használja majd napkollektorai révén. Mindezek mellet az önkormányzat több olyan programot csinál és támogat, amely azt a célt szolgálja, hogy az épületek megújításán felül történjen a gondolkodásmódban is változás. Bús Balázs példaként említette a 23 évvel ezelőtt elindított ÖKO7 programot, de a közösségi kertek is a környezettudatos gondolkodás jegyében jöttek létre.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kihangsúlyozta, hogy az energetikai felújítások sikerként  könyvelhetők el, mert azon túl, hogy a korszerűsítés, modernizálás elsősorban a helyiek érdekeit szolgálja, gazdasági kérdés is. A miniszter elmondta, hogy a beruházás eredményeként az iskola földgáz felhasználása 11 ezer köbméterrel, a széndioxid kibocsátása 24, 9 tonnával csökken és az általános költségmegtakarítás évente elérheti az 1 millió 300 ezer forintot is. ” Legyen szó egy apró lépésről vagy egy nagyobb beruházásról, a cél ugyanaz: olyan fejlesztéseket támogatunk, amelyek figyelembe veszik a környezeti, környezetvédelmi szempontokat.”-tette hozzá a miniszter.

“Igazán színvonalas oktatáshoz az is fontos, hogy az ablakok zárjanak, télen meleg legyen a termekben ne ázzon be az iskola. Mindezt ezzel a pályázattal most két iskola is elnyerte.”-kezdte  beszédét Tamás Ilona, a KLIK III. tankerületi igazgatója. A felújításokkal kapcsolatosan elmondta, hogy a kivitelezési szerződéseket sikerült úgy megkötni, hogy a munka tanítást nem fogja zavarni. A félelmek eloszlatása végett felidézte a Kerék utcai iskola korszerűsítési munkálatait, ahol 611 gyermek volt érintett, de nem okozott fennakadást a kivitelezés.

A projekt kivitelezési munkálatai során mindhárom helyszínen sor kerül az épületek külső oldali hőszigetelésére, a külső nyílászárók cseréjére és a fűtési rendszer korszerűsítésére is. A beruházásnak köszönhetően következő telet már korszerűbb és komfortosabb körülmények között várhatják a gyerekek.