FÉSZ

Nyárra fejeződik be a Széchenyi-mauzóleum felújítása

2015 április

A Fertődi sírdombhoz vezető út, illetve a Hercegi Lakosztály felújítását a FÉSZ Zrt., a nagycenki Mauzóleum fejújítási munkálatait pedig a WHB-FÉSZ közös konzorcium kivitelezi.♦♦


További információkat és részletes leírást  a keresett projektekről az "Aktuális prjektjeink" menüpont alatt olvashat.

Nyár közepére fejeződik be a nagycenki Széchenyi-mauzóluem felújítása, amelyre a kormány 127 millió forintot biztosított - közölte L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerdán a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

L. Simon László elmondta azt is, hogy a mauzóleum felújításával párhuzamosan a Széchenyi-kastély homlokzatának helyreállítása is elkezdődött, emellett heteken belül lezárul a kastély és a hozzá kapcsolódó épületrészek, parkok egységes vagyonkezelésének kialakítása, amely korábban a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében állt. Az államtitkár hangsúlyozta: tavaly Fertődön mintegy húsz százalékkal emelkedett a látogatók száma, hasonló növekedést szeretnének elérni Nagycenken is.
Az Eszterháza Központ kezelésébe tartozó épületek és parkok következő két évben megvalósuló fejlesztéseiről szólva elmondta, hogy a fertődi kiskastély felújítása elindult, amelyre csaknem 1,9 milliárd forint áll rendelkezésre. Hamarosan lezárul a fertődi Esterházy-kastély parkjának helyreállítása, amely az első ütemben mintegy 250 millió forintból valósul meg, majdnem 1,5 milliárd forintból a kastély nyugati szárnyát, 228,6 millióból pedig a középső részen található hercegi lakosztályt újítják fel. Emellett 76,2 millió forintból az Esterházy-család sírdombjához vezető utat is felújítják.
Gerényi Viktor, a Széchenyi-mauzóleum felújításának műemlékvédelemért felelős műszaki vezetője az MTI-nek elmondta, hogy egy úgynevezett drainrendszert építenek a mauzóleum köré, amely összegyűjti a csapadékvizet és a talajvizet is, hogy a jövőben ne vizesedjen a kripta. Emellett felújítják a homlokzatot és restaurálják a sírok aranyozott feliratait. 
 

 
Forrás: http://mult-kor.hu/nyarra-fejezodik-be-a-szechenyi-mauzoleum-felujitasa-20150429