FÉSZ

Letették az Árpád utcai parkolóház alapkövét Sopronban

A soproni polgárok érdekeit képviselve, Sopron MJV Önkormányzata a Magyarország Kormánya által meghirdetett pályázati program keretében nyert el uniós forrást az Árpád utcai parkolóház megépítésére, melynek köszönhetően jelentős mértékben bővül a parkokolóhelyek száma a belvárosban. Az új parkolóház megépítése egyszerre járul hozzá a terület megújulásához, valamint – a bővülő zöldterületek révén – a környezettudatos szempontok érvényesüléséhez - hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen. A modern, de történelmi környezetéhez mégis illeszkedő parkolóház kivitelezési munkálatai augusztus elején kezdődtek meg.

Az Árpád utcai parkolóház munkálatai jelenleg az épület alapozásánál tartanak, az átadás pedig 2021 őszére várható. A parkolóház épülete öt szinten, összesen 235 darab gépkocsi, 26 db motorkerékpár, illetve kerékpárok tárolására biztosít majd helyet a soproniak számára. A parkolóház földszinti, járművek számára kialakított be és kijáratai a városközponthoz közelebb az épület délnyugati szélén helyezkednek majd el, valamint a déli oldali gyalogos bejáratnak is kedvező kapcsolata alakul ki az Ikva patak melletti gyalogos sétánnyal.

„A Magyar Kormány 2,4 milliárd forintot biztosít arra, hogy a soproniak parkolási gondjait enyhítse, köszönöm Dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselőnek a támogatását, akivel közösen sikeresen tudtunk eljárni azért, hogy a beruházásra rendelkezésre álljon a forrás. Köszönettel tartozunk továbbá a város korábbi vezetésének, és a kivitelezőknek is, akik kidolgozták a tervet, megfogalmazták a koncepciót."-mondta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyélési képviselője.


„A mai napon letettük az Árpád utcai parkolóház alapkövét, amely reményeink szerint már 13 hónap múlva a soproniak rendelkezésére áll. Látni kell, hogy a jövő Sopronját építjük, amelybe beletartozik az M85-ös autóút, az uszoda, vagy éppen a Fertő-part kivitelezése, közben pedig a városba vezető utak, és a városon belüli utak is jelentős fejlesztéseken mentek keresztül. Ezek mellett a hagyományokra is jelentős figyelmet fordítunk: szeptemberben átadjuk a Lenck-villát, októberben pedig a Szent-Mihály templomot is. A belváros útjai, terei is az elmúlt időszakban újultak meg. Kijelenthető, hogy a fejlesztések tekintetében Sopron ismét aranykorát éli.”-emelte ki dr. Farkas Ciprián polgármester.

Az épület alapkövét és az időkapszulát dr. Farkas Ciprián polgármester, Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Fodor Tamás korábbi polgármester tette le, Dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterekkel, kivitelezők és önkormányzati képviselők jelenlétében. 

 

A tervezési programnak megfelelően elektromos autó számára alkalmas gyorstöltők is elhelyezésre kerülnek. A földszinten 5 darab akadálymentes parkoló, az épület üzemeltetését és kiszolgálását biztosító helyiségek, valamint kétnemű és akadálymentes vizesblokkok kerülnek kialakításra.

A mintegy 2000 m2 alapterületű új épület mellett további 4000 m2 nyílt terület is megújul, így a jelentős mértékben bővülő zöldfelülettel hamarosan új közösségi térrel gazdagodik városunk.


Forrás: https://www.sopronmedia.hu/cikkek/alapkoletetel-megkezdodott-a-parkolohaz-epitese-az-arpad-utcaban?fbclid=IwAR0vnXUA4KBm72VtCJ08_lfy9rEyrI2-0hrya5M9tIU8K4WO8OmuEMAwUeI
2020.08.28.

Fotók: Magasi Dávid