FÉSZ

Letették az alapkövét a nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai célú fejlesztésének

Cél a kiállítás elemeinek továbbfejlesztése és bővítése olyan módon, hogy a műemléképületekhez kapcsolódó történeti és környezeti értékek megőrzése fenntartható, valamint látogatóbarát legyen. Az Öregkastély, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark a szükséges műemlékvédelmi-, továbbá látogatói igényeknek megfelelően újul meg. 

A szigorú járványügyi szabályokat betartva, csökkentett létszámban megtartott rendezvényen Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos, Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője vettek részt. Az ünnepségen Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője mondott köszöntőt. Az alapkövet a beszédet és köszöntőt tartó vendégek helyezték el.

A nagycenki projekt alapvető célja - az idén 230 éve született „legnagyobb magyar”, gróf Széchenyi István örökségeként - egy olyan méltó nemzeti emlékhely létrehozása, mely képes a turisztikai trendeknek megfelelően alakuló élményorientált kereslet kielégítésére. A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. és az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. azt az általános célt fogalmazta meg, hogy a korábbiaknál versenyképesebb, multifunkcionális kulturális és turisztikai attrakció jöjjön létre. A nagycenki Széchenyi-kastély fontos történelmi emlékhely. „A legnagyobb magyar”, gróf Széchenyi István valamikori kastélya hazánk egyik kiemelkedő, nemzettörténeti értelemben emblematikus értéke. A kiállítás és a nemzeti emlékhely látogatottságának növekedésétől a magyar identitástudat erősödését is várják.

Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos elmondta: a Nemzeti Kastélyprogram keretében a nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai fejlesztésének a legfontosabb célja, hogy gróf Széchenyi István életéről és munkásságáról egy méltó nemzeti emlékhely kerüljön létrehozásra. A multifunkcionális kulturális és turisztikai vonzerő megalkotásával, az élményalapú kiállítások berendezésével a műemléképületekhez kapcsolódó történeti és környezeti értékek megőrzése fenntarthatóvá válik. A Széchenyi-életmű sokrétűsége lehetővé teszi egy gazdag tematikájú kiállítás megrendezését, amely alapvetően két részre tagolódik majd a kastélyegyüttes két épületszárnyában. Az Öregkastély Széchenyi legjelentősebb alkotásait mutatja be az érdekességek mentén, de itt kap helyet a család-, a birtok- és a kastélytörténeti rész is. A Széchenyi-szárny az otthon tematikát dolgozza fel, ennek megfelelően enteriőr-szerűen lesz berendezve. A látogatók megismerhetik a gróf dolgozószobáját és munkamódszerét, a családi élet és a háznál igen gyakori vendégek fogadásának körülményeit, és nem utolsó sorban felesége, Crescence grófnő világát. A személyességet szolgálja például, hogy Lunkányi János, Széchenyi István nevelője, majd birtokainak jószágkormányzója vissza-visszatérően megjelenik a kiállítás meghatározó pontjain. A nagycenki Széchenyi-kastély, bár az ország egyik leglátogatottabb kastélymúzeuma, története kevésbé ismert. A mai műemlék magját adó épületet a 16. század végén a Nádasdyak birtokolták, akik zálogba adták a Joó, a Hettyey, az Andy és a Szegedy családoknak. 1678-tól a Széchényi család birtokolta a kúriát, amelyet gróf Széchényi Antal 1758-tól barokk stílusú, manzárdemelettel ellátott kastéllyá építtetett át. Gróf Széchényi Ferenc 1799-től kezdve klasszicizáló későbarokk stílusban kibővíttette a kastélyt, ekkor építették fel a korábbi manzárdemelet helyére az első emeletet. Gróf Széchenyi István 1834-től a mellékszárnyakon jelentős bővítéseket, átalakításokat végeztetett, és a kor legmodernebb technikai vívmányaival látta el a rezidenciát.

Glázer Tamás, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: A nagycenki Széchenyi-kastély fejlesztésének forrását Magyarország Kormánya a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program terhére biztosította. A projekt összesen 2.884.900.551 Ft-ból valósul meg.

A kastélyegyüttes egyetlen vendégbejárata és a pénztár a jövőben a Pandúrházaknál kap helyet, ahol kulturált mosdó helyiségeket is kialakítunk az érkező látogatók számára. A látogatók a csodaszép barokk kerten keresztül érik el az Öregkastély épületét, ahol kényelmes fogadótér és praktikus ruhatár, valamint csomagmegőrző lehetőség is várja majd őket.

A kiállítási útvonal az Öregkastély földszintjéről indul és a jelenlegi terek mellett a Széchenyi-szárnyban némileg növelt alapterületén folytatódik. Az Öregkastély földszintjén lévő térben a mozgáskorlátozottak számára alakítunk ki kiállításbejárási lehetőséget. Az oratóriumba való átjutást szintén helyreállítjuk, bevonva ezzel a kápolna terét is a látogatható területbe. Múzeumpedagógiai elemeket tervezünk a kiállítás egyes szakaszaiba, valamint a Széchenyi-szárny földszintjén erre a célra élményelemekkel tűzdelt foglalkoztató szoba is kialakításra kerül.

Célunk, hogy az így létrejövő, minden korosztály számára vonzó és kifejezetten élménydús kiállítást a lehető legtöbb állampolgár láthassa.

A Széchenyi-szárnyhoz közvetlenül kapcsolódó Virágház összetett funkciót kaphat. Időszakosan itt kaphatnak helyet például a modern, kortárs művészeti kiállítások, ezzel párhuzamosan pedig akár rendezvényteremként is üzemelhet az óriási üvegfelületekkel a kerthez kapcsolódó, reprezentatív tér. A kiszolgáló funkciók helye adott, jelenleg is működő vizes blokkokat felújítjuk, a pincében pedig a kiállító és rendezvénytérhez kapcsolódó kiszolgáló funkciókat (raktár, előkészítő, stb.) helyezzük el. További fejlesztési elemként a Széchenyi-szárny déli felében a múzeumüzemeltetéséhez szükséges irodák, őrszoba, mosdó, étkező kerül kialakításra és a gépészeti berendezések korszerűsítése is megtörténik.

A projekt várható befejezési időpontja 2022 ősze.

Barcza Attila országgyűlési képviselő elmondta: Sopron és térsége, mint nevesített turisztikai térség dinamikusan fejlődik. A most induló fejlesztésnek köszönhetően megújuló Széchényi-örökséghelyszín a régió örökség- és kulturális turizmusa értékeit újszerű élményekkel gazdagítja, minden magyar büszkeségére. - Meggyőződésem, hogy az eddigi és az elkövetkező időszak fejlesztéseinek sikere annak az összefogásnak és együttműködésnek köszönhető, amelyben Magyarország Kormánya az értékeink megőrzését fontosnak tartva működik együtt a térségben élőkkel, amint azt maga, Széchenyi mondta: "Minél többet és minél szélesebb körben munkálkodhatik valaki, annál nagyobb az ő igazi, benső földi boldogsága." – tette hozzá a képviselő.

Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető köszöntőjében elmondta: Történelmi jelentőségű és léptékű fejlesztések előtt áll a nagycenki Széchenyi-kastély és természeti környezete.

A megvalósuló fejlesztés vezérelvét és esszenciáját Széchenyi István és a Széchényi-család által képviselt szellemiség adja. A nagycenki Széchenyi-örökség a fejlesztések eredményeként minden generáció számára megfelelő szinten és módon ismerteti meg a gróf és családja életének, alkotásainak, közéleti szerepvállalásának legfontosabb momentumait.

A nagycenki Széchenyi-kastély gróf Széchenyi István személyéhez fűződő kultusz központja, amely méltó emléket állít a „legnagyobb magyar” személyének és életművének.

Ezért célunk nem lehet kevesebb, mint az, hogy a nagycenki Széchenyi-kastély - Nemzeti Emlékhely, Széchenyi István életének helyszíne és nyughelye, összefoglaló nevén a nagycenki Széchenyi-örökség, a fejlesztések eredményeként Nemzeti Zarándokhellyé váljon, ahová minden magyar ember élete során legalább egyszer ellátogasson.


Forrás: https://www.sopronmedia.hu/cikkek/letettek-az-alapkovet-a-nagycenki-szechenyi-kastely-turisztikai-celu-fejlesztesenek