FÉSZ

Közel félszáz méteres gerendák tartják majd Sopron uszodájának tetejét

Sopronban a West Hungária Bau Kft., valamint a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. dolgozik konzorciumban egy négy medencével és 1300 fős lelátóval felépülő létesítményen, mely a 115 éves fürdő területén jön létre.

A bejáráson már látható vasbeton tartóoszlopokra és vasbeton szerkezetre emelték be a ragasztott fa kereszttartóelemeket. 

A kihívások sem lassították a nagyszabású építkezést

A fejlesztés során a régi, elavult épületet elbontották, majd a földmunkák és az alapozás elvégzése után a medencék vasbeton szerkezetét is kialakították. 

Most a közel 10 méter magas uszoda tetejét alkotó főtartók (összesen 15 darab) beemeléséhez egy 500 tonnás darut használnak: maguk a tető leglátványosabb részét képező, az elkészült épületből majd belülről is látható elemek pedig 42 méter hosszúak és 3 méter magasak. Ugyan az elmúlt időszakban az eső és a szél (időnként 50-60 km/h-s széllökések) is hátráltatták a munkát, és emiatt időnként le kellett állni. A 15 tonnás kereszttartókat rendkívüli odafigyeléssel emelik a helyükre.

 

Jövő tavasszal vehetik birtokba az uszodát a soproniak

A munkafázist követően a kivitelezők a 7500 négyzetméteres alapterületű uszoda építkezésének újabb szakaszába léphetnek és várhatóan jövő márciusban Sopron meg is kaphatja a többfunkciós fürdő- és uszodakomplexumot.

Az új létesítményben jacuzzi és szauna is lesz a wellnesst kedvelők kiszolgálására. A medencék egy közös, üvegfalakon keresztül természetes fénnyel megvilágított térben, egymás után lesznek megtalálhatóak:

  • egy 25 méter széles és 50 méter hosszú, úszó- és vízilabda-sportesemények megrendezésére is alkalmas medence,

  • egy 25 x 25 méteres bemelegítő-medence,

  • két tanmedence,

  • illetve egy jakuzzi és egy melegvizes merülőmedence is.

Az előcsarnokot két szinttel építik ki: így az összesen mintegy 1300 főt befogadni képes lelátókat is el tudják majd érni az érdeklődők, akiknek a beruházás keretében parkolót is kialakítanak.

Forrás:
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/06/kozel-felszaz-meteres-gerendak-tartjak-majd-sopron-uszodajanak-tetejet-galeria
2020.06.26.

Fotók: Magasi Dávid