FÉSZ

Csillagerőd, Bokrétaünnep

2018. április
Megtartották a komáromi Csillagerőd udvarán emelt új kiállítócsarnok bokrétaünnepségét. Az erőd tavaly áprilisban megkezdett fejlesztését az Épkar Zrt., a Fertődi Építő Zrt. és a West Hungária BAU Kft. kivitelezi,♦ megvalósítva a 19. századi épület felújítását, bővítését és környezetének rendezését.

Az új kiállítócsarnokban hétezer négyzetméteres kulturális központ jön létre, ahol a Szépművészeti Múzeum gipsz szobormásolatainak gyűjteményét mutatják be, melyeket eddig az évtizedeken át leromlott állapotban sínylődő Román csarnokban tároltak. A szerdai eseményen kiderült, a Liget Budapest Projekt keretében indított hatmilliárdos beruházás még idén befejeződik, a létesítmény jövő nyártól fogadhatja az első látogatókat. Ennek oka, hogy meg kell várni, míg a felújított terekben olyan hőmérséklet és páratartalom alakul ki, mely nem károsítja a gipszmásolatokat.

                     


Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa elmondta, a kiállítás lehetővé teszi a szobrászat történetének áttekintését az antikvitástól a reneszánszig.

A másolatok jelentőségét az adja, hogy olyan tárgyak hű képét őrizték meg, amelyek közben elpusztultak, vagy erősen megváltozott az állapotuk. Az új, kibővített komplexumban vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kap.

A komáromi Csillagerőd felújításában a kivitelező konzorcium a kulturális központ mellett a belső erőd (2781 négyzetméter) és a külső erőd (1231 négyzetméter), a műemléképületek, valamint a várárok és a partművek hiteles műemléki rekonstrukcióját és bővítését is végrehajtja, emellett parkolókat épít.
 
              Jól halad a Csillagerőd fejlesztésével az Épkar, a Westbau és a Fertődi
 
 
 
 
Az egykori laktanyaépületben korhű állapotban rendezik be a tiszti és a legénységi helyiségeket, valamint az ágyú- és lőállásokat is visszaállítják történelmi állapotukba. Az udvaron helyet kap egy modern játszótér és egy szabadtéri színpad.
A Csillagerőd a komáromi erődrendszer egyik tagja, az erődrendszer az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb katonai beruházása volt, 200 ezer fős sereget is képes volt befogadni.


Forrás:http://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2018/04/jol-halad-a-csillagerod-fejlesztesevel-az-epkar-a-westba-es-a-fertodi