FÉSZ

2020-as Építőipari Nívódíj

Idén huszadik alkalommal hirdette meg az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA). 

Idén a járvány teremtette helyzet ellenére rekord számú jelentkezést regisztráltak, 29 pályázat érkezett.

A pályázat eredményhirdetésére hagyományosan az ÉVOSZ ünnepi évzáró közgyűlésén került volna sor, azonban ez a járványhelyzet miatt elmaradt, a rendezvényt a jövő évben pótolhatják. A nyerteseknek a hivatalos Tanúsítványokat és Okleveleket, valamint a kiadványokon feltüntethető logót elektronikus formában küldik el.

A szervezők nyolc kategóriában hirdettek pályázatot, a 18 tagú Bíráló Bizottság a benyújtott dokumentációk, illetve helyszíni bejárások alapján bírálta és értékelte a pályázatokat.

A bírálat fő szempontjai a következők voltak:

  • az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése,
  • a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége,
  • a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége,
  • valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.      

Tavasszal jöhetnek a táblaavatások

A Bíráló Bizottság összesen 11 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és 4 részére elismerő Oklevelet adott ki. Az Építőipari Nívódíjat egy Tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg, ezen táblák ünnepélyes felavatására 2021 tavaszán kerülhet sor, a veszélyhelyzettől függően.

 

Műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában

10.)  Komáromi Csillagerőd

        Komárom

Építtető: Városliget Zrt. (Budapest)
Tervező: Mányi István Építész Stúdió Kft. (Budapest) 
Lebonyolító: ÓBUDA-ÚJLAK Zrt. - FŐBER  Zrt. (LIGET MÉRNÖK Közös Ajánlattevők konzorcium ) 
Generálkivitelezők: ÉPKAR Zrt. - FÉSZ Zrt.- WHB Kft. konzorcium
Alvállalkozó: Lengyel Építéstechnika Kft. (Dunakeszi) – épületkontúr kerámia burkolat  
Alvállalkozó: RENOMÉ-BAU Kft. (Győrszemere) – környezetrendezési munkák 
Alvállalkozó:  TIPOX BETONTECHNIKA Kft. (Budapest) - vasbetonfal injektálási munkái


A komáromi Csillag Erőd, a térség egyik legnagyobb újkori erődje 1850 és 1871 között épült. A két világháború között a Magyar Királyi Honvédség, majd 1991-ig a szovjet csapatok fegyverraktárként használták. A felújítási munkák eredményeként az erőd visszanyerte korhű, eredeti állapotát, és mintegy 3000 négyzetméteres kiállítócsarnokkal bővült. Egy összesen 7000 négyzetméteres többfunkciós kulturális központ került kialakításra, ahol a kiállítóterek, előadótermek, vetítőtermek, múzeumpedagógiai foglalkoztató, kávézó és ajándékbolt is helyet kapott. A Liget Projekt részeként megvalósított beruházás a Szépművészeti Múzeum eddig rejtett kincseinek, ókori szobormásolatainak bemutatását teszi lehetővé. A restaurálási munkák tartalmazták az épület valamennyi kőelemének rekonstrukcióját valamint pótlását korhű utángyártott elemekkel. Az erőd épületének lapostetői is felújításra kerültek zöldtető rétegrenddel járható tetőként kialakítva. A rekonstrukció mellett a másik fontos feladat az erődépület alapmegerősítése, szigetelésének kivitelezése, mely nagynyomású injektálással készülő talajszilárdítási eljárással valósult meg.


Forrás: https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2020/12/ime-a-2020-as-epitoipari-nivodij-nyertesei 2020. december 09.