FÉSZ

SOPRON, ERZSÉBET KÓRHÁZ - TIOP-2.2.8/14 - INFRASTRUKTÚRÁLIS FEJLESZTÉSEK

Infrastrukturális fejlesztések

A FÉSZ Zrt. nyerte el a  „B” jelű épület homlokzatfelújítási és a konyhaszint korszerűsítési, felújítási munkáit a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézetben a TIOP-2.2.8/14 - Infrastrukturális fejlesztések megvalósítása elnevezésű projekt pályázati felhívása keretében.
 
 Az Ajánlatkérő kórház jelenleg kb. 600 adagot főző konyhájának teljeskörű felújítása, melynek eredményeként kb. 2000 adag főzését biztosító konyha kialakítása a cél. A kórházi konyhaüzem technológiai és épületszerkezeti felújítása „B” jelű épület teljes homlokzati hőszigetelése és a tető vízszigetelése, részleges nyílászárócsere (280 m2), homlokzat felújítás (1020 m2), a konyha és étterem szint gépészeti és elektromos hálózatának felújítása, víz- és csatornarendszer cseréje, belső burkolatcsere, a régi konyhatechnológiai gépek és berendezések bontása, az új konyhatechnológia telepítése, a szint belsőépítészeti megújítása.
 
 MŰSZAKI LEÍRÁS

Az állami szanatórium és a városi kórház integrációja egyik lépése az étkezési szolgáltatás racionalizálása. Kézenfekvőnek látszik a 2000 adagos (jelenleg csak ~600 adagot főznek) kórházi konyhaüzem technológiai és épületszerkezeti felújítása és a balfi (~200 adag),
valamint a szívszanatórium (~300 adag) főzőkonyhájának melegítőkonyhává történő átalakítása.

Az Erzsébet Kórház konyhája - a saját nagyságrendjében - a konyhaüzem építés iskolapéldája. A mára 26 éves üzem helyiségkapcsolatai kifogástalanok, technológiája természetesen avult, de működőképes. Az épületszerkezetek koruknak megfelelőek, az elhasználódásuk természetes. Magyarul: a tartószerkezet jó állapotú, de a burkolatok, ajtók, a tetőszigetelés (ez sajnos több helyütt beázik) cserére szorul. A külső nyílászárók állapota változó (alu), az épület hőszigetelése elégtelen. A bővülő teljesítmény - a biztonságos üzem érdekében – épületszerkezeti és installációs felújítást is követel, a tönkrement szerkezeteket cserélni kell. A gépészeti és elektromos hálózat működése bizonytalan, ennek korszerűsítése történik. A technológiához tartozó víz csatorna rendszer a konyha szintjén teljes cserére szorul. Készétel kiszállítás mai is van. Az étel kiszállításhoz emelőhátfalas gépkocsik beszerzése szükséges. Rámpaemelő készül a Várisi úti szanatóriumban, a balfi szanatórium gazdasági bejáratánál az étel beszállítható. A telken belüli szállítás kézi kocsikkal történik.
 
 Elvégzendő munkák:

Az épület vázas szerkezetű, vb födémekkel, előregyártott panel homlokzati elemekkel. A homlokzat hőszigetelése elégtelen, mezőben 10cm AT-H80 EPS hab, lábazaton 8cm ATEXPERT FIX vagy XPS lemez hőszigetelés készül. Az északi homlokzaton és a tetőfelépítményen csak 5 cm vtg hőszigetelés készül. Az épület színezése világos tojáshéj/törtfehér RAL 9003 vékonyvakolat, lábazaton szürke RAL 7033 lábazati vakolat. A homlokzati nyílászárók avultságuk és homlokzati hőszigetelés következményeként cserére kerülnek. Műanyag szerkezet RAL 9003 törtfehér színben, 5 légkamrával. A bejárati ajtók és kapuk az ipari használatnak megfelelő, vértezett szerkezetek, kitámasztóval, automata ajtózáróval (fékezve). A konyhaüzem nyugati ablakai motoros távnyitóval, acél szúnyoghálóval készülnek. A földesáru raktár ablakain nem üveg, hanem hőszigetelő panel készül. A szellőzőgépház (tetőfelépítmény) ablakai változatlanok maradnak, itt nem történik nyílászáró csere. Az északi homlokzat (gazdasági bejárat) meglévő alu nyílászárói megmaradnak, a füstelvezetéshez a rajzon jelölt nyílászárókat át kell alakítani. Az új nyílászáró elhelyezési síkja a jelenlegi nyílászáró síkja, vagy a jelenlegi homlokzati sík.

EGYÉB ÉPÜLETSZERKEZETI MUNKÁK:

Akadálymentesítés, az étteremhez: Legegyszerűbb megoldás egy Treppenkuli vásárlása. Hosszútávon működőképes megoldás az építés alatt lévő V. épület és a konyha B épület fedett/zárt összekötésére készülő épületrészben lépcső és akadálymentes és ételszállításra is alkalmas felvonó építése. Utóbbi önálló építéshatósági eljárás keretében valósítható meg. Jelenleg egy fedetlen „terasz” készül, provizóriumként. Az ételszállítás útvonalában lévő szintkülönbség áthidalásához rámpa készül, az V. épület kivitelezési munkái keretében.
  
-Ételszállító felvonók cseréje. 2 db (fekete/fehér)
-Tetőszigetelés: A tetőfelépítményen a fedés megmarad (nem ázik be), foltonkénti javítás történik, az emelet feletti tetőn a hőhidak kizárásával új pvc lemezszig készül, mechanikai rögzítéssel. A jelenlegi leterhelő rtg mosott kavics lap elemei kiválogatásra és újra felhasználásra kerülnek a felső tetőszinten.
-Álmennyezet bontása minden helyen, fertőtlenítő takarítás, rágcsálóirtás szükséges. Új álmennyezet nem készül.
-Korracél ütköző sávok a szállítási útvonalakon, folyosókon. Elhelyezési magassága az aktuális szállító rendszerhez igazított.
-Kapcsolódó javítások gépészeti, villamossági szereléseknél, felületi csatlakozások.
-Tisztasági festés az egész konyha szinten.
-Padlóburkolatok felújítása, a technológia cseréjéből adódóan a padlószigetelés cseréje:
Teljes rétegrend csere a nyers födémig:
-műgyanta burkolat, csúszásmentes
-aljzatkiegyenlítés lejtésben
-szűrőbeton
-geotextília
-üzemi víz elleni szigetelés: 2 rtg. 4 mm modifikált bit. lem.
-lejtést adó beton
-meglévő födémszerkezet
Az új válaszfalak Gipszkarton 10cm vtg, impregnált lapokkal. A szennyes kocsi fogadó helyiségben, a magasság miatt 15 cm vtg, sűrű tartóbordázattal.
-Új belső ajtók a technológiai terekben, acél saroktokkal, acél lemez borítású szárnnyal, porszórt felülettel.
A raktár területen a meglévő ajtók megmaradnak. A folyosó végi kétszárnyú ajtók a füstmentesítéssel vezéreltek, lengőre átalakított kivitel.
Csempeburkolat a konyhában mosogatókban, előkészítőkben, új falakon, mennyezetig, a költségvetésben jelölt helyeken kent szigeteléssel.
-Vakolat és falszerkezet javítások csatlakozó szerkezeteknél, ablakok beépítésénél.
 

Hasonló referencia munkáink

Sopron, Erzsébet Kórház IV. épület

Épületfelújítás, Generálkivitelezés

Szombathely, Markusovszky Kórház, Vérellátó

Épületfelújítás, Generálkivitelezés

Szombathely, Markusovszky Kórház, Belgyógyászati tömb

Új építés és felújítás, Generálkivitelezés