FÉSZ

Budapest, Semmelweis Egyetem felújítási és átalakítási munkái

Korszerűsítették a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika A és B épületét, emellett új kórtermet, kúraszerű részleget és laborokat is kialakítottak a klinikán. A felújításokat dr. Merkely Béla rektor bejárás keretében tekintette meg. A beruházás kiemelt kormányprogramban valósult meg.
2020. júliusában kezdődtek és 2021. júniusáig tartottak azok a kivitelezési munkálatok, amelyek során jelentősen megújult a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika. Az A épületben funkcionális építészeti átalakítás, épületgépészeti felújítás történt, a helyiségeket klimatizálták, az épületvillamossági és gyengeáramú informatikai rendszereket felújították. Kiépítették a beléptetőrendszereket és a tűzjelzőrendszereket, valamint ágysávokat és orvosigáz-hálózatokat alakítottak ki. Az épületrész új funkciókat is kapott: 19 kórtermet hoztak létre összesen 41 ággyal, valamint egy kúraszerű részleget 18 kezelőszékkel. Az újonnan létrejövő tágas, komfortos kórtermekben korszerű hematológiai betegellátás folyhat és ide kerül át a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika hematológiai betegellátása is.
A B épületben részleges építészeti átalakítás történt, minden szinten kiépítették a tűzrendszert, korszerűsítették és bővítették az orvosigáz-hálózatot és a nővérhívó rendszert, valamint klimatizálták az épület egyes részeit. Átépítették a diagnosztikai egységeket, a kórtermekben pedig ágysávokat és új fürdőszobákat alakítottak ki. A munkafeltételek javítása céljából személyzeti pihenőket és kezelőhelyiségeket hoztak létre. A projekt keretében nemcsak a betegellátás, de a kutatás is új terekkel bővült: új sejtes labort és őssejtes laborokat alakítottak ki. A bruttó 2,2 milliárd forint értékű beruházás kiemelt kormányprogramban valósult meg.
Dr. Merkely Béla bejárás keretében tekintette meg a felújításokat. A rektor kiemelte: dr. Masszi Tamás igazgató kinevezésével határozott profilt kapott a nagy múltú szervezeti egység, ami rendelkezik azzal a funkcióval és struktúrával, ami egy egyetemi klinikához illik.
 
Együtt van a nagyszámú beteg és a magas színvonalú betegellátás, a klinikai tudomány a hematológiai és onkológiai betegek, valamint a sejt- és őssejt-terápia terén, valamint az oktatás minden feltétele is adott
– mutatott rá, hozzátéve: a klinika hosszú távon az egyetem hármas egységének komoly bázisa lehet. „A koronavírus jelentette nehéz helyzet ellenére a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika erőnyerővé vált” – fogalmazott dr. Merkely Béla.
Dr. Masszi Tamás igazgató rámutatott: a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika 2020. május 15-ével jött létre a korábbi II. Sz. és III. Sz. Belgyógyászati Klinika egyesülésével, a változás egyik pozitívuma pedig az volt, hogy a Belső Klinikai Tömb részeivé váltak.
Bekerültünk a ’kaptárba’ – jó itt lenni az egyetem közösségében, az egymást támogató klinikai és laboratóriumi egységek hálózatában
– emelte ki, hozzátéve: az épület ugyan idősnek számít, de sikerült egy nagyon korszerű, a betegek számára élhető teret létrehozni. „A hematológiai betegek rendszerint hosszabb kórházi ellátásra szorulnak, ezért is fontosak a jó minőségű kórtermek” – mondta el az igazgató. Dr. Masszi Tamás szerint a most átadott sejtes laboratóriumoknak köszönhetően a felújítással nemcsak az itt ápolt betegek, de az intézményben dolgozó kutatók is sokat nyertek. Emellett kiemelte a klinika dolgozóinak áldozatos munkáját, melynek köszönhetően a felújítások alatt és a koronavírus-járvány idején is folyamatos volt itt a belgyógyászati betegek ellátása.

forrás: Szabó Ádám Megújult a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika – Semmelweis Hírek